Zdrowsza wersja słodkości - czym zastąpić cukier w deserach?

Czym zastąpić cukier w deserachNiewłaściwa dieta, szybkie tempo życia oraz brak ruchu sprzyjają rozwijaniu się poważnych chorób przewlekłych. Do największych zagrożeń należy m.in. otyłość, cukrzyca oraz choroby układu krążeniowo-naczyniowego. Jednym ze sposobów na profilaktykę zdrowia jest ograniczenie codziennego spożycia cukru. W artykule podpowiemy, czym go zastąpić.

Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru w diecie?

Cukier jest jednym ze składników, które znajdziemy niemal w każdym produkcie spożywczym. Oprócz słodyczy i deserów znajduje się także w sokach, napojach, alkoholu, jogurtach i innych produktach mlecznych oraz gotowych daniach dostępnych w sklepie. Wszechobecność cukru sprawia, że bardzo często spożywamy go w nadmiernych ilościach, co prowadzi m.in. do zaburzeń pracy jelit. Nadmiar cukru skutkuje zmniejszeniem ilości korzystnych bakterii bytujących w naszych jelitach.

Co więcej, cukier słynie z wysokiej zawartości kalorii, sprzyjając rozwijaniu się nadwagi, otyłości, insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Cukier powoduje nadmierne wytwarzanie insuliny, która odpowiada za częste uczucie głodu, drażliwość oraz bóle głowy.

Składnik ten powoduje również stany zapalne w organizmie, negatywnie wpływając m.in. na wygląd cery. Przyspiesza jednocześnie proces starzenia się organizmu i obniża produkcję kolagenu, odpowiadającego za napięcie skóry.

Wywołuje przy tym wzrost lipidów, podnosząc poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Przyczynia się tym samym do rozwoju chorób układu krążenia. Na rynku dostępne są jednak zdrowsze opcje, które skutecznie zastąpią tradycyjny cukier.

Ograniczenie cukru w diecie

Jakie właściwości ma erytrol?

Erytrol doskonale sprawdza się zarówno jako słodzik do herbaty, jak i do ciast i deserów, które przygotujesz w pucharkach dostępnych na pucharydeserowe.pl. Jest to jeden z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku. Charakteryzuje się zerowym indeksem glikemicznym, dzięki czemu może być stosowany przez cukrzyków i osoby leczące insulinooporność.

Erytrol należy do alkoholi polihydroksylowych, wyróżniających się niską wartością energetyczną. To właśnie dlatego nie podnosi poziomu glukozy w organizmie. Wyglądem przypomina tradycyjny cukier, jednak odznacza się niższym poziomem słodkości. Szacuje się, że posiada około 60% słodyczy tradycyjnego cukru. Co więcej, składnik ten wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz pozytywnie wpływa na zdrowie zębów, ograniczając ryzyko próchnicy.

Stewia i ksylitol - naturalne zamienniki cukru

Na liście zdrowych zamienników cukru nie powinno zabraknąć stewii, czyli naturalnego słodzika, który charakteryzuje się wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Roślina nie podnosi poziomu glukozy we krwi, jednocześnie obniżając ciśnienie. Dodatkowo działa kojąco na problemy żołądkowe. Ma jednak charakterystyczny posmak, który znacznie różni się od tradycyjnego cukru.

Ciekawą substancją słodzącą jest także ksylitol, czyli cukier z brzozy. Produkt ten słynie z korzystnego działania na zdrowie jamy ustnej. Stymuluje wydzielanie śliny, działając przy tym przeciwbakteryjnie. Często stanowi jeden ze składników naturalnych past do zębów. Z powodzeniem zastępuje biały cukier, jednak w nadmiernych ilościach może wykazywać działanie przeczyszczające. Ksylitol jest świetną opcją dla cukrzyków oraz osób na diecie redukcyjnej. Szacuje się, że ma nawet 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier.

Komentarze