Rodzaje herbaty - czarna, czerwona, zielona, biała

Rodzaje herbatyHerbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wyróżniamy wiele rodzajów. Różnią się one smakiem, aromatem, a nawet kolorem. Jest to zależne od takich czynników jak: sposób obróbki, warunków, w których rosła. Dzięki czemu mają różne właściwości.

Rodzaje herbaty

Do najpopularniejszych zaliczamy herbatę:

  • czarną;
  • czerwoną;
  • zieloną;
  • białą.

1. Herbata czarna

Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty w europie. Przyrządzenie czarnej herbaty polega na zebraniu i pozostawieniu liści do zwiędnięcia. Są one rozdrabniane i ugniatane. Po tym poddaje się je fermentacji i suszy, dzięki gorącemu strumieniowi powietrza. Uzyskuje ona charakterystyczny aromat oraz kolor. Kategorie czarnej herbaty zależą od miejsca, w którym owa roślina dojrzewała, np. Assam oraz z której części krzewu została zebrana.

Zalety picia czarnej herbaty
Działa pobudzająco, dzięki zawartej w niej kofeinie. Zawiera ona również garbniki, taninę i katechin. Pomaga przy zatruciach i pobudza organizm do trawienia ciężkich posiłków. Dzięki flawonoidom herbata czarna jest świetnym napojem, który spowolni procesy starzenia. Dodatkowo to te substancję wzmacniają naczynia krwionośne. Czarne herbata chroni nas przed:

  • zawałem,
  • rozwojem miażdżycy,
  • wysokim poziomem cholesterolu.

Odtruwa organizm z toksyn za pomocą antyoksydantów. Herbaciany napój wzmocni nasze zęby, co jest zasługą fluoru. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne co może posłużyć nam w pozbyciu się bakterii w jamie ustnej.

2. Czerwona herbata

Ta herbata jest uważana za najbardziej aromatyczną. Często określa się ją jako "półfermentowaną". Już wyjaśniam dlaczego. Liście herbaty są zbierane i poddawane suszeniu, a następnie fermentowane, ale nie tak długo, jak w przypadku herbaty czarnej. Fermentacja trwa krótko, do momentu, kiedy końcowe fragmenty liści stają się czerwone. Po tym zabiegu herbata powinna odpoczywać oraz dojrzewać leżakując.

Zalety picia czerwonej herbaty
Polifenole zawarte w czerwonej herbacie, ułatwiają spalanie tłuszczu, wykorzystując go jako źródło energii. Oprócz tego reguluje wytwarzanie żółci i procesy trawienne. Zawiera dużo witamin, minerałów. Ma właściwości moczopędne i jest świetnym napojem, który łagodzi skutki nadmiernego spożycia alkoholu. Czerwona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, co jest spowodowane wysoką ilością antyoksydantów. Dba również o zmniejszenie złego cholesterolu, dzięki czemu ochrania serce i wątrobę przed chorobami. Poprawia pamięć i polepsza nastrój.

3. Herbata zielona

Mimo, że jest zbierana z tej samej rośliny co czarna herbata, ma więcej właściwości. Jest to spowodowane tym, że zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji. Liście zbiera się i poddaje procesowi utlenianiu, czyli są poddawane podgrzewaniu za pomocą pary wodnej. Sprawia to, że liście zawierają więcej witamin (jak witamina C) i minerały. Jednocześnie, dzięki takiemu działaniu, podczas produkcji nie są produkowane enzymy.

Zalety picia zielonej herbaty
Zielona herbata posiada wiele niesamowicie prozdrowotnych właściwości. Jest świetnym napojem na oczyszczenie organizmu. Jest niezastąpiona podczas diety. Dietetycy uważają tak, ponieważ zielona herbata hamuje wchłanianie tłuszczów. Wykorzystuje ona zalegający tłuszcz, by wydobyć z niego energię dla organizmu. Dodatkowo pomaga trawić ciężkostrawne posiłki i chroni naszą wątrobę. W zależności od ilości parzenia zielona herbata może uspokoić nasze ciało i zmysły albo pobudzić nasz organizm. Zielona herbata ma działanie uspokajające, poprawiające nastrój, ale jednocześnie pozwala zachować czujność, skupienie. Dzieje się tak za sprawą taniny, która łagodzi działanie teiny, a ona natomiast ma działanie pobudzające. Zielony napar herbaciany może również obniżyć ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, cukrzyca, a nawet różnego rodzaju raka. Posiada wiele witamin jak np. B2, C, E, A i minerałów. Jednak najbardziej znaną właściwością tej herbaty jest działanie spowalniające starzenie się komórek.

4. Herbata biała

Uzyskiwana z młodych pąków liści i uważana za najbardziej delikatną herbatę. Zbierana wczesną wiosną, kiedy liście nie zdążą się w pełni rozwinąć. Nie przeprowadza się tutaj dużych ilości procesów. Po zebraniu następuje proces więdnięcia, który odbywa się metodą naturalną. Podczas tego działania wytwarza się fermentacja antyoksydacyjna bez udziału człowieka. Zachodzi ona sama z siebie, z natury przyrody. Jednak nie jest ona przeprowadzona na wysokim poziomie, a wręcz przeciwnie. Następnie fermentacja jest przerywana ze względu na suszenie herbaty. Po wysuszeniu jest ona gotowa.

Zalety picia białej herbaty
Herbata ma działanie antyoksydacyjne, ale wyróżnia się tym, że zawiera w sobie trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż herbaty zebrane z dorosłych krzewów. Biała herbata poprawia ciśnienie i dba o serce oraz układ krwionośny. Wpływa również dobrze na układ odpornościowy, a to dlatego, że pobudza syntezę limfocytów. Dzięki temu nasz organizm ma siłę do walki z różnymi chorobami. Do tego napar herbaciany ma działania antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Biała herbata jest również świetnym napojem na poprawę humoru i stymulację mózgu.

Herbaty mają niesamowite właściwości prozdrowotne. Możemy dostosować je do swoich potrzeb, jak i preferencji smakowych. Każda herbata wymaga specjalnej metody zaparzania, o której musimy pamiętać, by w pełni wykorzystać jej potencjał.

Komentarze