Odporność - rodzaje, wzmocnienie. Zioła i dieta na odporność

Zioła na odpornośćUkład odpornościowy (immunologiczny) jest strażnikiem ludzkiego organizmu, który dzielnie stawia czoła wszystkim mikroorganizmom chorobotwórczym, które mogłyby wniknąć do wnętrza naszego ciała i dokonać w nim spustoszenia. Układ odpornościowy umożliwia nam uniknąć choroby, mimo, iż bakteria / wirus czy pierwotniak wniknął do wnętrza ustroju. Jak to możliwe?

Warto wiedzieć, że komórki odpornościowe, to inteligentne bestie, posiadające nie tylko umiejętność niszczenia wrogów poprzez wydzielanie zabójczych ziarnistości, ale i posiadające zdolność do zapamiętywania swoich wrogów, dzięki czemu, w przyszłości mogą być przygotowane na nagły atak i na podstawie zapisanego obrazu, aktywować odpowiednie czynniki, które szybko rozprawią się z intruzem. Fascynujące, prawda? O tym, w jaki sposób działa system odpornościowy u człowieka, jak go wzmocnić, przeczytasz poniżej.

Rodzaje odporności

Odporność człowieka najprościej jest podzielić na wrodzoną - nieswoistą i nabytą - swoistą.

1. Odporność nieswoista

Pierwsza z nich kształtuje się jeszcze przed narodzinami. Należy tu głównie skóra i błony śluzowe, które stanowią naturalną barierę dla mikroorganizmów żywych. Działają poprzez wydzielanie śluzu i ruch rzęsek, aktywację układu dopełniacza: produkcję lizozymu, interferonu, komórki NK czy niskie (kwaśne) pH żołądka, defensyny produkowane przez komórki nabłonków oraz komórki żerne, takie jak makrofagi, komórki dendrytyczne, granulocyty. Jeśli natomiast, z jakiegoś powodu dojdzie do naruszenia ciągłości bariery ochronnej, uruchomione zostają inne mechanizmy odpornościowe, zwane swoistymi - nabytymi. W tym artykule dowiesz się jak wzmocnić odporność!

2. Odporność swoista

Odporność swoista oznacza złożoną kolejność występujących po sobie zdarzeń, które obejmują:

  • prezentację odpowiednich antygenów komórkom Th CD4+;
  • regulację komórkowej i humoralnej odpowiedzi immunologicznej.

Określenie "antygen" oznacza substancję posiadającą zdolność do wykazywania immunogenności (odpowiedniej odpowiedzi odpornościowej) lub antygenowość, czyli umiejętność do wiązania się ze swoistymi przeciwciałami, obecnymi w naszym organizmie. Oczywiste jest zatem, że obce białko, przedostające się do wnętrza organizmu będzie immunogenne. Obce ciała, przenikające przez naszą naturalną barierę ochronną, powodują aktywację rozmaitych typów komórek odpornościowych.

Podstawowymi jednostkami, które wyzwalają odpowiedź immunologiczną są limfocyty T i B. Limfocyty T dzielą się na wiele grup komórek, które zostały stworzone do wykonywania odmiennych zadań. W rezultacie połączenia antygen - komórka odpornościowa powstaje odpowiedź immunologiczna, polegająca w praktyce na:

  • tworzeniu przeciwciał przez limfocyty typu B. Jest to tzw. odpowiedź humoralna;
  • powstawaniu uczulonych limfocytów typu T. Jest to tzw. odpowiedź komórkowa.

W fazie tzw. "indukcji" układ immunologiczny rozpoznaje obcy antygen i poczyna przygotowywać na niego atak. Na poziomie kolejnej fazy - "epizod efektorowy" produkowane są komórki, które wytwarzają przeciwciała lub limfocyty T uczulone.

Nieswoista odpowiedź odpornościowa działa głównie na zasadzie rozpoznawania struktur PAMP - elementów specyficznych dla szkodliwych drobnoustrojów. Należy tu np.: lippolisacharyd bakteryjny - endotoksyna obecna u gram(-) bakterii. Dzięki umiejętności rozpoznawania elementów specyficznych patogenom, możliwe jest przygotowanie ekspansji. W ten rodzaj odporności mocno angażują się takie komórki odpornościowe jak:

  • makrofagi,
  • komórki dendrytyczne (DC),
  • komórki NK (natural killers),
  • limfocyty T,
  • granulocyty neutrofilne.

Podstawowymi reakcjami tego typu odporności jest: produkcja cytokin (białek regulujących odpowiedź immunologiczną), niezależne od przeciwciał zabijanie komórek zakażonych oraz fagocytoza (wchłanianie przez struktury żerne komórek zakażonych). Nieswoista przeciwpatogenowa odporność związana jest z produkcją cytokin, interferonów, czynników martwicy nowotworów, interleukin czy chemokin. To właśnie od tych czynników zależy odporność organizmu.

Jak wzmocnić odporność?

Nie oszukujmy się, "toksyczna zupa" w jakiej przyszło nam żyć, dostarcza naszemu organizmowi wielu toksycznych wolnych rodników, które wykazują wysokie powinowactwo do delikatnych, słabych wiązań związków, które budują struktury błoniaste naszych komórek. Pal licho piękną skórę, młody wygląd, ale... wyobraź sobie, że patologiczne cząsteczki o jakich mowa, są w stanie doprowadzić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych w Twoim organizmie albo obniżyć Twoją odporność.

Wbrew pozorom, obniżona odporność to nie tylko podwyższone ryzyko zapadalności na choroby zakaźne czy cywilizacyjne, ale i słabe samopoczucie, depresja, senność, wrażliwość, brak humoru.

Przyczyny obniżenia odporności

  • Niedobór snu;
  • Brak witamin z grupy A,D,E,K;
  • Używki;
  • Stres;
  • Toksyczne środowisko;
  • Nadmiar antybiotyków;
  • Brak wysiłku fizycznego;
  • Nieodpowiednia dieta;
  • Rezygnacja ze szczepień;
  • Życie "pod kloszem".

Zioła na odporność i wzmocnienie ogranizmu

Wiedz jednak, że istnieje wiele naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Nie musisz inwestować w sztucznie wytworzone środki... Pamiętaj, że natura tworzy w idealnej - "złotej proporcji" kombinacje związków i zamyka je w odpowiednich częściach roślin! Nie bez powodu nasze babki i prababki korzystały z dobrodziejstw natury! Z biegiem czasu zostały one zastąpione przez chemiczne środki, na których obecnie zarabia przemysł farmaceutyczny, ale nie zmienia to faktu, że wszystko co najlepsze zamknięte jest w naturze! Pamiętaj, że rośliny nie zawierają ulepszaczy, konserwantów ani syntetycznie wytworzonych związków, które niekoniecznie muszą mieć korzystny wpływ na nasz organizm!

Rośliny zielne wykazujące pozytywny wpływ na odporność powinny cechować się działaniem antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym) oraz muszą obfitować w minerały, na których niedobór narażone jest współczesne społeczeństwo. Działanie przeciwutleniające sprowadza się do wyłapywania z organizmu toksycznych cząstek, które łącząc się z pewnymi elementami budującymi nasze komórki, niszczą je lub nieodwracalnie uszkadzają. Dobrze wiedzieć, że niektóre wolne rodniki wykazują tendencje do łączenia się nie tylko z elementami błoniastymi, ale i mogą przechodzić przez jądro komórkowe do umieszczonego w jego wnętrzu DNA. Trwałe uszkodzenie materiału genetycznego u człowieka uniemożliwia odtworzenie uszkodzonych struktur, co z kolei przyspiesza procesy starzeniowe oraz predysponuje do rozwoju nowotworów! Stąd, warto zastosować środki pochodzenia naturalnego, będące istną skarbnicą pozytywnie działających związków, pozbawione sztucznych wzmacniaczy i barwników związki, które umożliwiają szybkie wzmocnienie organizmu! Zioła, dostarczają nam rewelacyjnych mieszanek najbardziej wartościowych połączeń antyoksydantów, minerałów i witamin, jakich nie dostarczy nam żadna, nawet najdroższa apteczna pigułka.

1. Jeżówka purpurowa

Ekstrakt wodny z jeżówki purpurowej stosowany jest przede wszystkim do walki z chorobami infekcyjnymi, głównie ze schorzeniami układu oddechowego. Warto wiedzieć, że Indianie, którzy jako pierwsi odkryli jej dobroczynne własności, traktowali ją jak panaceum - lek na wszystko. Z biegiem czasu okazało się również, że ma właściwości przeciwbólowe. Liczne badania naukowe, prowadzone w ciągu ostatnich 5 lat dowiodły, że wykazuje pozytywny wpływ na odporność. Aktywność stymulująca układ odpornościowy wynika w znacznej mierze z obecności w niej flawonoidów, które uchodzą za najskuteczniejsze antyoksydanty i z uwagi na ten fakt nazywane są "zmiataczami wolnych rodników". Jej działanie opiera się na stymulowaniu systemów immunosupresyjnych. Kombinacja związków zawartych w wodnym wyciągu z jeżówki purpurowej działa na zasadzie immunomodulatora, pobudzającego działanie komórek odpornościowych.

Działanie immunomodulujące to regulacja metabolizmu komórkowego komórek układu odpornościowego, a głównie makrofagów, granulocytów, limfocytów. Granulocyty są pierwszą linią obrony z bakteriami. Preparat z jeżówki purpurowej silnie wpływa na ich zdolność do zabijania drogą tlenową bakterii, co potwierdził test chemiluminescencji. Jeżówka purpurowa pomaga rozprawić się z bakteriami Pseudomonas aeruginosa, która jest pałeczką ropy błękitnej. Powszechnie uchodzi za groźny patogen. Do oportunistycznego zakażenia dochodzi najczęściej uosób z obniżoną odpornością, głównie u chorych na nowotwory. Jeżówka purpurowa umożliwia pobudzenie nieukierunkowanego ruchu komórek (chemikineza) układu immunologicznego, dzięki temu, te stają się bardziej aktywne niż dotychczas. Bodźce wzbudzające chemikinezę powodują nagły wzrost metabolizmu komórkowego i umożliwiają uwalnianie mediatorów, czyli substancji immunostymulujących, stymulujących działanie komórek odpornościowych.

2. Czarny bez

Czarny bez zawiera mnóstwo dobroczynnych związków antyutleniających, umożliwiających ochronienie organizmu przed rakiem! Dobrze jednak, wiedzieć, że to nie owoce, lecz kwiaty są istną skarbnicą polifenoli (kwercetyna, izokwercetyna, rutyna, hiperozyd, astragalina, kemferol) - związków hamujących neowaskularyzację - proces tworzenia nowych naczyń krwionośnych, który zachodzi głównie w trakcie rozwoju złośliwych guzów. Mają też działanie żółciopędne i antywrzodowe. W kwiatach czarnego bzu znajduje się również kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukrów prostych, a więc wspomaga pracę trzustki i powinien być zażywany przez osoby zmagające się z cukrzycą. Kwiaty czarnego bzu zawierają również żelazo, wapń, cynk, magnez i potas. Owoce zawierają z kolei ogromną ilość antocyjanów, które wspomagają działanie układu krążenia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i przeciwdziałają agregacji trombocytów - płytek krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej i ochraniają serce.

Zioła na niedobór odporności

Świeże liście i sok z aloesu drzewiastego
Zawierają ogromną ilość antrachinonów - związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Ich zadaniem jest pobudzenie aktywności granulocytów poprzez wzmożoną produkcję enzymów granulocytarnych - peroksydazy i mieloperoksydazy, które uwalniane są w trakcie walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Korzenie i owoce z arcydzięgla litwora
Zawierają liczne furanokumaryny (ksantoksyna, angelicyna, imperatoryna), które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a poza tym: fitosterole, polifenole, garbniki, kwasy polifenolowe. Działanie ich opiera się na transformacji limfocytów, czyli na ich pobudzeniu do działania. W praktyce dochodzi do pofałdowania ich błony komórkowej, co skutkuje zwiększonym wydzielaniem cytokin przeciwzapalnych.

Koszyczek kwiatowy arniki górskiej
Obfituje w polisacharydy, flawonoidy, a głównie w astragalinę, 3-glikozyd kwercetyny, laktony seskwiterpenowe, kwasy organiczne, cholinę, fitosterole i karotenoidy. Związki zawarte w koszyczku kwiatowym arniki górskiej wspomagają działanie systemów fagocytarnych makrofagów oraz umożliwiają zwiększone wydzielanie czynnika martwicy nowotworów TNF-alfa. Fagocytoza makrofagów to po prostu trawienie - pożeranie przez makrofagi zniszczonych, nieprzydatnych już komórek organizmu lub komórek zainfekowanych przez bakterie.

Wysuszone liście babki lancetowatej
Zawierają aukubinę i liczne związki śluzowe, które wspomagają tworzenie interferonu oraz tworzenie mediatorów odpowiedzi immunologicznej, dzięki czemu odpowiedź odpornościowa może zachodzić szybko i sprawniej, niż do tej pory.

Zasiona kozieradki pospolitej i suszone rośliny
Zawierają liczne śluzy, saponiny, flawonoidy, gorycze i białka, które naturalnie pobudzają czynność szpiku kostnego, produkującego elementy morfotyczne krwi. Obserwuje się po ich zażyciu wzrost leukocytów - białych ciałek krwi, co powoduje podniesienie odporności organizmu na patogenne szczepy bakterii.

Suszone pędy lebiodki pospolitej
Zawierają luteolinę, należącą do flawonoidów, kwasy fenolowe, garbniki, żywice, goryczki i sole mineralne, które indukują wytwarzanie interferonu, czyli białka umożliwiającego łatwą i nieprzerwaną komunikację między poszczególnymi komórkami ciała, celem walki z patogenami. Interferon umożliwia umożliwia uruchomienie wszystkich systemów odpornościowych organizmu.

Ziele, kłącze i korzeń sadźca konopiastego
Zawiera garbniki, goryczki, żywice, eupatorynę, eupatoriopikrynę, eupaterol, inulinę - związki, które stymulują właściwości żerne makrofagów (fagocytozę).

Liście pokrzywy zwyczajnej
Zawierają kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, związki aminowe, które wykazują właściwości antywirusowe.

Dieta na odporność

Jeżeli, zależy nam na naturalnej odporności, winniśmy spożywać możliwie jak największą ilość warzyw, owoców i ryb. Szczególną wartość przypisuje się jednak beta-karotenowi obecnemu przede wszystkim w marchewce. Co ważne, beta-karoten, czyli prowitamina A, również jest cennym antyoksydantem, o ponadprzeciętnych właściwościach antynowotworowych! Pamiętać należy jednak, że przedawkowanie prowitaminy A może spowodować uszkodzenie miąższu wątroby.

Własności wzmacniania odporności przypisuje się produktom bogatym w witaminę C, czyli:

  • czarnym porzeczkom,
  • papryce czerwonej,
  • szpinakowi,
  • kapuście,
  • brukselce,
  • kalafiorowi,
  • szczypiorkowi,
  • czosnkowi,
  • cebuli,
  • kiwi.

Warto zamienić też pieczywo białe na ciemne, gdyż zawiera znacznie więcej witamin z grupy B, które są niezbędne do hematopoezy, czyli procesu krwiotwórczego. Pamiętajmy, że niedobór witamin z grupy B czy żelaza skutkuje niedokrwistością, która daje nieprzyjemne objawy zmęczenia i senności, a ponadto, negatywnie wpływa na procesy odpornościowe zachodzące w organizmie. Wszystko za sprawą minimalizacji strat. Z punktu widzenia naszego organizmu, lepiej jest doprowadzić do obniżenia odporności, niż do niedokrwienia niezbędnych dla życia struktur.

Ryby morskie zawierają ogromną ilość witaminy D3, która wspomaga komórki układu immunologicznego i motywuje je do działania. Nie zapominajmy, że niedobór witaminy D3 wiąże się z rozwojem chorób, takich jak:

  • krzywica u dzieci,
  • Hashimoto - choroba zapalna i autoimmunologiczna tarczycy,
  • reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • cukrzycy czy nowotworów.

Witamina D3 wspomaga fagocytozę komórek żernych - makrofagów, a także limfocytów T i B, eozynofili i neutrofili. Limfocyty T odpowiadają za komórkową odpowiedź immunologiczną, limfocyty B za odpowiedź humoralną, eozynofile za walkę z pasożytami, a neutrofile za ogólną obronę organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Warto postawić też na jogurty i fermentowane napoje mleczne, ponieważ zawierają ogromną ilość bakterii probiotycznych, które ułatwiają trawienie i pełnią rolę ochronną jelit. Dobrze wiedzieć, że bakteriom probiotycznym przypisuje się właściwości przeciwdziałające rozwojowi raka jelita grubego.

Komentarze