Ocet jabłkowy - eliksir zdrowia

Ocet jabłkowyCzy chcesz mieć więcej energii, mniejszy apetyt na słodycze i rzadziej chorować? Jest prosty sposób, aby poprawić swoje zdrowie i urodę. Wspaniałym specyfikiem, pomocnym na różne dolegliwości jest naturalny ocet jabłkowy. Ten środek był znany już w starożytności, a do tej pory jest stosowany w medycynie ludowej, ze znakomitym skutkiem.

W dawnych czasach doprawiano nim wiele potraw, łączono także z musztardą, miodem, przyprawami. Był też używany do konserwowania żywności, w rozcieńczeniu jako napój. Zewnętrznie ludy starożytne stosowały ocet jabłkowy jako środek odkażający. Pomagał im też na opuchliznę czy ślady po ukąszeniach owadów.

Co ocet jabłkowy zawiera w sobie?

Ten specyfik kryje w sobie całe mnóstwo składników. Niektóre z nich nie są jeszcze dokładnie zbadane. O obecności innych wiemy, lecz nie znamy sposobu, w jaki oddziałują na nasz organizm. Należy też wspomnieć o tym że jabłka, z których jest zrobiony ze względu na odmianę, nasłonecznienie, sposób przetworzenia itp. mogą mieć różną zawartość witamin i minerałów. Podczas fermentacji powstają cenne dla człowieka aminokwasy. Ten medykament zawiera również m. in. dużo potasu, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor. Jest też źródłem witamin takich jak witamina C, A, witaminy z grupy B, oczywiście wody, ale także kwasów: jabłkowego (ma m. in. działanie antybakteryjne, ogranicza wzrost niektórych grzybów, wzmaga perystaltykę jelit), cytrynowego (stabilizuje i zwiększa przyswajalność witamin), propionowego (pomaga hamować syntezę cholesterolu) i kwasu octowego. Nie można zapomnieć też o taninach działających przeciwzapalnie i wymiatających wolne rodniki. Jabłka zawierają pektynę, która jest jedną z frakcji rozpuszczalnego błonnika.

Jak go zrobić?

Jeśli masz ochotę, trochę czasu i kilka akcesoriów, możesz sam zrobić sobie całkiem naturalny ocet jabłkowy, który w smaku i zapachu będzie się nieco różnił od sklepowego. Należy się zaopatrzyć w szklane lub kamionkowe naczynie (np. balon) oraz w rurkę do produkcji wina. Potrzebne będą też butelki, najlepiej ciemne (naturalny ocet jest czuły na światło) oraz korki (dostęp powietrza zmienia jego właściwości). Do zrobienia naturalnego, ekologicznego octu będzie potrzeba kilku kilogramów jabłek. Dobrze, gdyby były niepryskane, inaczej nasz wysiłek może pójść na marne. Powinny być też dojrzałe i całkowicie zdrowe. Po umyciu należy je pokroić, wycisnąć sok. Do czystego i suchego naczynia wlać sok, można dodać część resztek z sokowirówki. Wrzucić kromkę dobrego razowca lub 1 g drożdży winiarskich (na ok. 5 kg jabłek). Ważne jest dokładne zamknięcie naczynia, np. wspomnianą wyżej rurką lub balonikiem. Chodzi o to, by powietrze nie miało szansy dostać się do środka, a dwutlenek węgla mógł się ulotnić. Teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Wstawiamy naczynie na miesiąc w miejsce nie narażone na przegrzanie lub przemarznięcie i czekamy, aż pojawi się piana (inaczej zwana matką octu lub octem zarodowym). Ukazuje się na powierzchni moszczu. (Część piany można zdjąć, aby dodać do następnej partii octu). Piana musi opaść na dno, wtedy przelewamy całą zawartość naczynia do innego, o szerokiej powierzchni. Nie napełniamy po brzegi. Ocet w tej fazie lubi ciepło, to znaczy co najmniej 21stopni i ta temperatura musi być stała. Szerokie naczynie należy przykryć czystą ściereczką. Potem raz dziennie lekko potrząsnąć. Chodzi o to, by bakterie dostawały nieco tlenu.

Po 1-3 miesiącach ocet będzie gotowy (zależy to m. in. od wysokości temperatury i jej stałości). Pozostaje nam jedynie przefiltrować nasz domowy eliksir np. przez filtr do kawy, przelać do butelek i zamknąć je korkami.
Owszem, jest to czasochłonne. Jeśli czasu nie mamy, możemy zaopatrzyć się w gotowy produkt w najbliższej zielarni lub nawet w sklepie spożywczym. Należy przy tym przeczytać etykietkę. Najlepszy będzie ten mętny, niefiltrowany, dobrze gdyby surowiec pochodził z upraw ekologicznych i nie zawierał zbędnych dodatków.

Dlaczego ocet nam pomaga?

Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, jednak w koncentracji nie wyższej niż 5% (przy domowej produkcji). W takim stężeniu jest on pomocny w leczeniu wielu schorzeń, a także ma sporo innych prozdrowotnych funkcji.

  • jest lekkostrawny i pobudza przemianę materii,
  • zwiększa produkcję śliny i zmniejsza chęć zjedzenia czegoś słodkiego,
  • zabija lub ogranicza występowanie bakterii i grzybów,
  • zwiększa wchłanianie minerałów i tworzy krew,
  • poprawia funkcjonowanie jelit i zwiększa odporność.

Kwas octowy zwalcza nawet zarazki gruźlicy czy gronkowca. Czy nie brzmi to zachęcająco? Używanie tego specyfiku nie nastręcza większych trudności, a daje dużo korzyści.

Przepisy na zdrowie

Choć nazywany eliksirem zdrowia, nie jest panaceum na wszelkie choroby. Przydaje się zwłaszcza do zwalczenia początkowych objawów niektórych chorób, lub jako uzupełnienie tradycyjnych metod leczenia przepisanych przez lekarza.

Profilaktycznie można wypijać szklankę wody z dodatkiem łyżki octu i ewentualnie łyżeczki miodu. Te dwa składniki świetnie uzupełniają swoje działanie. Taka mikstura pomaga na łagodzenie objawów chorób dróg oddechowych, jak astma, chore zatoki czy przeziębienie. W przypadku gorączki należy ją pić kilka razy dziennie, aby nawodnić organizm.

Picie rozcieńczonego octu pomaga także na migreny (należy go pić przez kilka miesięcy), doraźnie w przypadku zatrucia (wtedy należy pić po jednej łyżeczce co kilka minut), a także w przypadku częstych krwawień z nosa (należy pić codziennie przez kilka tygodni), oraz w przypadku nieładnie pachnącego potu. Jeśli masz problemy ze snem, możesz spróbować wieczornej kuracji, tzn. przed położeniem się do łóżka wypić miksturę z octu, wody i miodu.

Inhalacje z jednej części gorącej wody i jednej części octu stosowane nie dłużej niż przez 5 minut pomogą na katar, kaszel, ból głowy. Potem należy się położyć i odpocząć.

Na miejsca po ukąszeniu owadów i opuchlizny pomoże okład z czystego octu, a na wysypkę - rozcieńczony.

Wiele osób cierpi na żylaki. Można spróbować sobie pomóc pijąc opisaną powyżej miksturę oraz nacierając nogi czystym octem, lub owinąć łydki namoczonymi w nim kawałkami materiału i potrzymać ok. pół godziny leżąc ze stopami ułożonymi powyżej serca.

Picie napojów z octem może pomóc też na zaburzenia trawienia, a nawet objawy starzenia się]. Dzięki dostarczeniu składników mineralnych i innych, a także lepszej wchłanialności oraz poprawieniu ukrwienia możemy odzyskać młodszy wygląd, a nawet stracić kilka kilogramów. Może też obniżyć poziom cukru we krwi.

Uwagi na koniec

Ocet jabłkowy nie powoduje zakwaszenia organizmu, jak mogłoby się wydawać, ponieważ rozkładany jest na wodę i dwutlenek węgla w procesie trawienia. Najlepiej pić napoje z octem przez słomkę, ponieważ może spowodować osłabienie szkliwa. Po dłuższym okresie stosowania octu jabłkowego dobrze jest zrobić przerwę. Przy chorobach przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka jest wskazana ostrożność, ze względu na możliwość podrażnień.

Szpinak - mnóstwo zdrowia w małych listkach

SzpinakSzpinak jest rośliną jednoroczną, która lubi żyzną ziemię i półcień. Uprawiany jest w wielu krajach, wciąż nie doczekał się jeszcze właściwej rehabil

Uwaga na kleszcze

KleczeKleszczowe Zapalenie Mózgu (KZM) jest chorobą, która może dotknąć każdego z nas. W najgorszych przypadkach prowadzi ona do paraliżu całego ciała, a na

Oczyszczanie wątroby

Oczyszczanie wątrobyTemat ten to temat - rzeka. Stary choć wciąż na topie. Rozpisywać by się można o kondycji tego podstawowego narządu naszego