Masa solna - przepisy, przygotowanie, modelowanie. Jak zrobić masę solną?

Masa solnaMasa solna - przepisy, przygotowanie, modelowanie. Jak zrobić masę solną?

Masa solna jest to masa służąca zarówno do tworzenia różnych ozdób, jak i figurek. Swe początki ma już w starożytności w kulturze Egipcjan, Greków czy Rzymian, a dotarła do nas wraz ze zwyczajem ubierania choinki. Dekoracje z masy solnej były nie tylko ładne, ale i trwałe czy tanie.

Przez wiele lat sposoby przygotowania masy solnej uległy wielu, aczkolwiek niezbyt dużym zmianom - w końcu zawsze głównym składnikiem masy solnej była sól.

Jednak jej możliwości nie ograniczają jej tylko do tworzenia ozdób, ale także do zabawy szczególnie z dziećmi, dzięki jej trwałości i plastyczności idealnie nadaje się do rozwijania zdolności manualnych, a więc i nauki naszych pociech. Masa solna wykonana jest z najczęściej dostępnych w każdej kuchni produktów, w dodatku przy jej wytwarzaniu nie narobimy bałaganu.

Dodatkową zaletą jest to, że przygotowana jest ze składników spożywczych, które nie zaszkodzą nawet najmłodszym, a wręcz przeciwnie, bo pozytywnie wpłyną na relacje rodzinne, dzięki wspólnemu spędzaniu czasu z dziećmi. Jest bardzo wiele sposobów tworzenia masy solnej, a także wiele jej rodzajów w zależności, co pragnie się z niej wytworzyć poczynając od małych wyrobów, poprzez proste modele po duże twory.

Masa solna - przepisy

Podstawowym przepisem na przygotowanie masy solnej jest:

  • 200g mąki,
  • 200g soli,
  • pół szklanki wody.

Opcjonalne przygotowanie w zależności od tworzonych wyborów:

Masa solna do wyrobu drobnych modeli:

  • szklanka mąki,
  • szklanka soli,
  • 100g mąki,
  • 125ml wody.

Masa solna do wyrobu dużych modeli:

  • szklanka mąki,
  • 2 szklanki soli,
  • 125ml wody.

Elastyczna masa solna - schnąca na powietrzu:

  • szklanka mąki,
  • szklanka soli,
  • 2 łyżki kleju do tapet,
  • 125ml wody.

Masa solna do wyrobu płytek lub kafli:

  • 200g mąki,
  • 200g soli,
  • 2 łyżki kleju do tapet,
  • 125ml wody

Masa solna kolorowa

Dodatkowo można uzyskać jej różne kolory, na przykład:

  • kolor pomarańczowy uzyskujemy za pomocą papryki w proszku,
  • kolor żółty dodając kurkumy,
  • kolor brązowy przy użyciu kakao lub kawy,
  • kolor różowy m. in. przy użyciu buraków.

Sposób przygotowania masy solnej

Sposób przygotowania jest następujący:

  1. Mieszamy mąkę z solą, po czym dodajemy wodę, z tym, że ilość wody musimy określić w zależności jak gęstą masę chcemy otrzymać.
  2. Całość ugniatamy, aż do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy solnej. Trwa to zazwyczaj około 5-10 minut.
  3. Następnie masa jest gotowa i można tworzyć z niej, co dusza zapragnie. Jednak po ulepieniu przedmiotu zaleca wyniesienie się go na świeże powietrze w celu wysuszenia - wtedy nie popęka. Następnie można ją dowolnie malować. Suszenie na powietrzu czasem trwa zbyt długo. W takiej sytuacji można użyć piecyka gazowego, ale przy ustawieniu temperatury w granicach 50 stopni Celsjusza i najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piecyka.

Porady dotyczące modelowania masy solnej

  • zwilżyć w miejscu łączenia,
  • wypełnić grube elementy np. zgniecioną folią aluminiową,
  • powierzchnie modelu, tak jak w pieczeniu ciast, można pokryć czymś w rodzaju "kruszonki",
  • do usztywnienia wysokich modeli można użyć np. wykałaczek.

Niewykorzystaną masę solną możemy bez problemu przechowywać przez kilka dni. W dodatku może nam się przydać do naprawy popękanych ozdób.