Kurkuma - przyprawa, właściwości

KurkumaKurkuma - przyprawa, właściwości

Kurkuma (zwana także szafranem indyjskim) jest to kłącze, które swym wyglądem przypomina nieco imbir. Na zewnątrz ma żółto-brązową barwę, a w środku jest pomarańczowa. Rzadko jednak możemy się z nią spotkać pod taką postacią, najczęściej występuje ona bowiem już w formie zmielonej.

Kurkuma leczy, poprawia smak i wygląd wielu potraw, jest też jedną z najbardziej popularnych przypraw świata. Kurkuma , znana już od tysięcy lat jako wyjątkowy lek stworzony przez naturę, dziś nadal zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej oraz w kuchniach całego świata.

Jako przyprawa stała się ona znana już w okresie starożytnym, kiedy to wraz z kupcami arabskimi trafiła do Europy charakterystyczna przyprawa o żółtej barwie. Kurkuma od tej pory zaczęła odgrywać ważną rolę w lecznictwie oraz w sztuce kulinarnej. Ceniona w średniowieczu i dziś jest chętnie wykorzystywana. Nie bez powodu.

Zastosowanie w medycynie naturalnej roślina ta zawdzięcza przede wszystkim swojemu głównemu składnikowi aktywnemu, czyli kurkuminie, która ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające. To właśnie ona odpowiada za intensywny żółty kolor, który stanowi charakterystyczną cechę tej przyprawy. Kurkuminę można wykorzystać do produkcji masła, margaryny lub w celu zabarwienia ryżu. Co ważne - ten barwnik nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale może w znacznym stopniu poprawić jego stan.

Pozytywny wpływ kurkumy na układ pokarmowy

Kurkuma przyspiesza przemianę materii, co zaowocuje szybszym spalaniem się tkanki tłuszczowej i w rezultacie utratę zbędnych kilogramów. Ponadto, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega powstawaniu wrzodów. Szafran indyjski pomoże nam również rozwiązać problem wzdęć i gazów, a to za sprawą swych żółciotwórczych właściwości. Roślina ta wspomaga bowiem produkcję żółci, odpowiadającej za procesy trawienne.

Kurkuma na odporność

Naukowo dowiedziono, że szafran indyjski (kurkuma) ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu uchroni nas przez wieloma zagrożeniami, jakie czyhają na nas zwłaszcza jesienią. Już tysiące lat temu hinduscy mędrcy zalecali spożywanie kurkumy, jako leku na osłabienie organizmu, choroby dróg oddechowych czy przeziębienia. Nie zapominajmy także o tym, że przyprawa ta doskonale wpływa na stan naszego serca - poprawia krążenie, zmniejsza szanse wystąpienia miażdżycy, a nawet zapobiega cukrzycy.

Działanie kurkumy na mózg

Według naukowców kurkuma doskonale wpływa na wydajność pracy naszego umysłu. Może też przyspieszyć naprawę niektórych obszarów mózgu (przykładowo tych, uszkodzonych w wyniki udaru) oraz złagodzić objawy oraz rozwój Alzheimera. Kurkumę można także traktować jako naturalny antydepresant, gdyż skutecznie poprawi ona nasz nastrój.

Kurkuma a nowotwory

Badania naukowe dowodzą, że kurkuma stanowi doskonały środek profilaktyki antynowotworowej. Dociera ona do komórek nowotworowych i skutecznie je niszczy. Przyprawa ta posiada znaczną przewagę nad wszelkimi chemicznymi terapiami zwalczającymi nowotwory, gdyż - w przeciwieństwie do nich - nie wywołuje ona żadnych szkodliwych skutków ubocznych. Okazuje się, że już nawet niewielka dawka kurkumy spożywanej systematycznie, może pomóc nam uchronić się przed zachorowaniem. Najlepszym świadectwem jej skuteczności jest bardzo niska ilość przypadków raka, jaką zanotowano u mieszkańców Indii.

Właściwości pielęgnacyjne kurkumy

Szafran indyjski poprawi też stan naszej skóry: pomoże nam w walce ze zmarszczkami, przebarwieniami, zaskórnikami i trądzikiem oraz odżywi cerę. W drogeriach coraz częściej możemy spotkać kosmetyki pielęgnacyjne, które mają w swym składzie właśnie tą przyprawę, sami też dość łatwo stworzymy takie preparaty. Bardzo prosta w przygotowaniu jest na przykład maseczka, powstała z połączenia miodu i odrobiny kurkumy. Musimy jednak pamiętać, by - ze względu na intensywną barwę tej przyprawy - nie trzymać jej zbyt długo na twarzy. Właściwości antyoksydacyjne szafranu indyjskiego sprawiają ponadto, że spowalnia on procesy starzenia się naszego organizmu, co ma istotne znaczenie zarówno ze względów estetycznych, jak i zdrowotnych.

Kurkuma w kuchni

Kurkumę stosuje się przede wszystkim do przyprawiania rozmaitych potraw warzywnych, sosów, a także ryżu - w smaku jest lekko pikantna, a jej aromat jest wyraźnie korzenny. Kurkuma może się doskonale sprawdzić jako przyprawa do dań z drobiu, jaj oraz jasnych sosów. Pasuje także do wątróbki oraz krabów, można ją też dodawać do niektórych sałatek oraz jako dodatek do musztardy. Dlatego też ten charakterystyczny, żółtawy proszek o korzennym smaku i zapachu można znaleźć w mieszankach różnych przypraw. Jedną z nich jest curry, w której kurkuma pojawia się najczęściej.

Przyprawiać kurkumą należy jednak dość ostrożnie i uważać, by nie dodać jej zbyt wiele. Ma ona bowiem bardzo intensywny smak i jej nadmiar może nieco popsuć efekt końcowy. Pamiętajcie, by dodawać kurkumę na samym początku gotowania, w ten sposób wydobędziemy z niej wszystkie walory smakowe. Wzmocnimy jej działanie, jeżeli połączymy ją z czarnym pieprzem (dzięki temu stanie się łatwiej przyswajalna dla naszego organizmu). Szafran indyjski może także posłużyć jako barwnik, np. podczas malowania jajek na Wielkanoc albo gdy chcemy, by nasze potrawy (jak makaron, ciasta czy zupy) nabrały intensywnej żółtej barwy.