Jakie zastosowanie w kosmetyce ma witamina C?

Witamina C w kosmetyceWitamina C to jeden z najbardziej znanych i zarazem wyjątkowo skuteczny składnik kosmetyków. Należy ona do grupy witamin młodości, a z jej złożonego działania mogą skorzystać między innymi te osoby, które chcą rozjaśnić skórę i pozbyć się przebarwień. Jakie jeszcze zastosowania w kosmetyce ma ten wyjątkowo silny antyoksydant?

Witamina C - czym jest i jakie są jej najważniejsze właściwości?

Witamina C, znana też jako kwas askorbinowy lub kwas L-askorbinowy jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia i urody. Bez niej Twój organizm nie mógłby funkcjonować w sposób prawidłowy i choć najbardziej ceni się ją za to, że poprawia odporność, to jej rola jest dużo bardziej złożona. Witamina C to związek, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, a więc stosując ją do pielęgnacji skóry, dba się między innymi o zachowanie młodego wyglądu. Dzięki niej cera staje się promienna i rozjaśniona, a jej koloryt zostaje wyrównany.

Warto wiedzieć, że witamina C jest bardzo polecana kobietom zmagającym się z widocznymi rozszerzonymi naczynkami. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, przez co redukuje zaczerwienienia. Warto ją wykorzystać także po to, by zapobiec powstaniu siniaków i obrzęków. Witamina C zmniejsza ponadto blizny oraz przyspiesza gojenie ran i ma właściwości przeciwzapalne. Z racji tego, że łagodzi podrażnienia, jest też wykorzystywana w leczeniu trądziku. Witamina C przydaje się także w przypadku poparzeń słonecznych, ponieważ jej działanie ogranicza rumień powstający pod wpływem promieniowania UV.

Nie można zapomnieć o tym, że kwas askorbinowy uczestniczy w syntezie kolagenu, a jak wiadomo, białko to ma bardzo duży wpływ na jędrność skóry. Oprócz tego witamina C wpływa na wytwarzanie kwasu hialuronowego. Warto też wiedzieć, że kosmetyki, w których obecne są witaminy C i E, mają wyraźne działanie regenerujące.

Witamina C w kosmetyce

Różne formy witaminy C

Witamina C w połączeniu z pewnymi związkami staje się bardziej stabilna i ma jeszcze lepsze zastosowanie w kosmetyce. Serum z kwasem askorbinowym warto stosować na szczególne okazje, gdy chce się uzyskać efekt promiennej i wypoczętej cery.

Godna uwagi jest estrowa pochodna kwasu askorbinowego, która przekształca się w witaminę C dopiero po zaaplikowaniu na skórę. W przeciwieństwie do innych form witaminy C, Tetraizopalmitynian askorbylu rozpuszcza się tłuszczach i świetnie sprawdza się do stosowania w kosmetykach. Witamina C w formie oleju jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwstarzeniowe, rozjaśniające, uszczelniające i ochronne.

Jeśli szukasz kwasu askorbinowego odpowiedniego do cery wrażliwej, rozważ stosowanie witaminy C MAP. Jest to delikatna forma witaminy C, która nie podrażnia skóry, jednak ma nieco obniżone działanie antyoksydacyjne. Chcesz dowiedzieć się więcej o różnych wariantach witaminy C? Wejdź na stronę: https://ecospa.pl/charakterystyka-i-rola-witaminy-c-w-kosmetyce.

Witamina C w kosmetyce

Określ swoje potrzeby, zanim zaczniesz stosować witaminę C

Witamina C dostępna jest w różnych formach i ma odmienne stężenia, dlatego bardzo ważne jest to, aby przed jej użyciem wziąć pod uwagę właściwości swojej cery. Niższe stężenie kwasu askorbinowego polecane jest w przypadku bardzo wrażliwej skóry. Być może na rezultaty działania kosmetyku trzeba będzie trochę poczekać, ale za to uniknie się podrażnień i konieczności odstawienia preparatu. Jeśli masz poszarzałą, zmęczoną cerę pozbawioną witalności i blasku, która nie odznacza się wrażliwością, możesz użyć receptur z czystym kwasem askorbinowym.

Komentarze