Sztuczne słodziki a problemy z fenyloalaniną

Sztuczne słodzikiTrzymanie zdrowej diety w tych czasach staje się coraz trudniejsze, pomimo tego, że powstaje całe multum sklepów ze zdrową żywnością. Mamy pełno ofert na Allegro, Ebay'u a nawet coraz więcej sieciowych sklepów typu Alma, Piotr i Paweł. Coraz większe sklepy jak Auchan, Tesco czy Real wprowadzają produkty dietetyczne na stałe na swoje półki sklepowe a ceny tych produktów stają coraz bardziej atrakcyjne, to często się zdarza, że to co jest "light" nie zawsze jest w porządku.

Producenci widzą w osobach na dietach coraz większą rzeszę złotówek zaczynają prowadzać zamienniki, utrwalacze, napełniacze, spulchniacze i całe szeregi innych związków organicznych powstałych w laboratorium. Coraz częściej spotykamy się z słodzikami "light", do których produkcji nie używa się sacharozy a aspartamu. Historia aspartamu sięga wczesnych lat sześćdziesiątych XX wieku. Aspartam został wynaleziony w USA w 1965 roku, a już 1981 roku sprzedaż środków słodowych zawierających aspartam była prowadzona w całych Stanach Zjednoczonych. Czymże jednak aspartam zwraca uwagę w świecie diet? Aspartam jest 200 razy słodszy niż znany nam cukier biały co sprawia, że potrawa czy napój posiadający ten związek ma mniejszą ilość węglowodanów nadal zostawiając w smaku bardzo słodki.

Wszystko to brzmi jak piękna bajka jednak wiele badań nad aspartamem pokazało, że związek też może mieć wpływ na patologię mózgu, poprzez produkty uboczne w procesie spalania aspartamu. Produkt końcowy po spożyciu aspartamu to fenyloalanina, która przez pewną grupę osób nie jest metabolizowana. Jednak nie tu tkwi problem, ponieważ osoby chore na fenyloketunorię (brak możliwości rozkładania fenyloalaniny) to bardzo mały ułamek społeczeństwa. Problem leży po drugiej stronie barykady. Co się dzieje z fenyloalaniną w naszym organizmie? Naturalnie występuje ona w ludzkim organizmie i posiada swoją funkcję. Fenyloalanina odpowiada za budowanie białek, co niewątpliwie jest bardzo ważną funkcją życiową, bez której ludzki organizm nie może funkcjonować. Nic zatem strasznego nie stanie się jeśli raz na pół roku wypijemy kawę ze słodzikiem zawierającym aspartam, jednak gdy jego zawartość w naszym organizmie zaczyna niebezpiecznie szybko wzrastać, może to zmienić procesy genetyczne w naszych komórkach. Nadmiar fenyloalaniny może powodować nieodwracalne zmiany w mózgu człowieka.

Podążając za statystykami amerykańskich naukowców w dziedzinie patologii i chorób społecznych w roku 1984 znacznie zwiększyła się zachorowalność na raka mózgu. W tym miejscu zadali sobie pytanie czy to może mieć związek z wprowadzeniem trzy lata wcześniej powszechnym zezwoleniem na produkcję spożywczą aspartamu?

Na to pytanie może odpowiedzieć kolejna statystyka amerykańskich badaczy, która stwierdza, że blisko 80% wszystkich skarg składanych na produkty żywieniowe w USA obecnie dotyczy produktów zawierających w składzie właśnie aspartam. Skargi dotyczą między inny problemów ze wzrokiem (zaliczane są tutaj zespoły suchego oka, problemy z widzeniem po zmierzchu oraz wrażliwość na światło), problemy natury ruchowej (tutaj najczęściej tą to problemy z równowagą), zdarzają się również przypadki stwierdzenia raka mózgu u pacjenta.

Miłość nieszczęśliwa oraz fatalna w literaturze

Nieszczęśliwa miłośćChciałbym przedstawić kilka przypadków osób, które się nieszczęśliwie zakochały lub ich miłość okazała się fatalna. Temat ten jest

Komórki macierzyste. Recepta na dłuższe życie

Komórki macierzyste O komórkach macierzystych mówi się niemało. Temat ten pojawia się zarówno w aspekcie pozytyw

Zalety i wady manicure akrylowego

Manicure akrylowyKobiety, które pragną zadbać o wygląd swoich paznokci, stają przed dość trudnym wyborem. Nie wiedzą bowiem, czy zdecydować się na manicure hybryd