Kurkuma - wszechstronny lek za grosze

KurkumaZaskakujące właściwości lecznicze kurkumy

Pomimo faktu, że korzeń kurkumy jest znany od tysięcy lat, nie przestaje on zadziwiać naukowców swoimi licznymi prozdrowotnymi korzyściami. Wiadomo, że kurkuma ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i wspiera detoksykację wątroby. Ostatnio odkryto również jej potencjał w ulepszaniu funkcji kognitywnych organizmu - wyrównuje poziom cukru, usprawnia pracę nerek, wspaniale się sprawdza przy artretyzmie oraz cudownie wpływa na układ trawienny.

Niektóre badania dowodzą nawet, że przyjmowana regularnie kurkuma ma właściwości antydepresyjne i może stanowić zamiennik prozacu.

Kurkuma w kuchni Kurkuma zdobywa coraz szersze rzesze swoich zwolenników nie tylko wśród osób zainteresowanych naturalną medycyną. Jest to przecież przyprawa, której coraz chętniej dodajemy do naszych potraw. Co więcej, nawet jeśli nie skupimy się na czysto medycznym aspekcie zażywania kurkumy, nadal pozostaje ona cudowną przyprawą.

Zgodnie z doniesieniami amerykańskich naukowców, dodając kurkumę do gotowanych warzyw (marchew, dynia) ratujemy je przed utratą betakarotenu, z kolei dodając tej przyprawy do marynaty mięs, chronimy je przed wytwarzaniem rakotwórczych amin heterocyklicznych podczas procesu grillowania. Wystarczy łyżeczka dziennie Aby cieszyć się cudownymi właściwościami kurkumy, nie trzeba jej wcale dużo przyjmować. Naukowcy przyglądając się takim krajom jak na przykład Indie, gdzie średnio przyjmuje się dziennie 1 do 2 gramów kurkumy (2g kurkumy = ok. 1 łyżeczka do herbaty), stwierdzili, że nawet dużo mniejsze dawki kurkumy będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W niektórych wypadkach dowiedziono, że już 50 miligramów kurkumy przyjmowanych regularnie przez dłuższy okres czasu przynosiło efekty zdrowotne - a to jedynie 1/50 część łyżeczki do herbaty.

Kurkuma kontra Kurkumina

Warto zaznaczyć, że większość badań, i co za tym idzie, artykułów poświęconych wspaniałym zaletom kurkumy, nie dotyczy jej samej, ale jednego z wchodzących w skład tej przyprawy związku chemicznego jakim jest kurkumina. Zatem gdy czytamy, lub słuchamy o tym jakie właściwości lecznicze ma kurkuma, w rzeczywistości, najczęściej, dowiadujemy się o właściwościach samej kurkuminy. Kurkumina łagodzi stany zapalne, dotlenia nasz organizm, wyrównuje poziom cukru we krwi, wyrównuje poziom tłuszczów we krwi i podnosi w mózgu poziom kwasu tłuszczowego Omega-3 jakim jest DHA. Jednak nie należy zapominać, że w samej kurkumie znajduje się również wiele innych substancji mających działanie lecznicze. Kurkuma stanowi idealne źródło żelaza, manganu, witaminy B6, błonnika, miedzi I potasu. Choroby Stosowanie kurkumy zalecane jest m. in. przy takich chorobach jak: choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba zapalna jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby układu sercowo-naczyniowego.

Jak przyjmować kurkumę?

  • dodaj trochę kurkumy do sałatki jajecznej, a uzyskasz oprócz zwiększenia jej wartości odżywczych również piękny żółty kolor dania,
  • zmieszaj ciemny ryż z rodzynkami i orzechami nerkowca - dopraw oliwą, kurkumą, kuminem i kolendrą - podkręć dodatkowo smak swojego curry dodając oprócz samej przyprawy curry jeszcze dodatkowa porcje kurkumy,
  • posypuj kurkumą gotowane jabłka, kalafior, zieloną fasolkę, a nawet cebulę,
  • przygotuj dip do warzyw na bazie jogurtu greckiego, soli, pieprzu, odrobiny majonezu, suszonej cebulki i kurkumy,
  • dodawaj kurkumy do wszystkich potraw na bazie soczewicy,
  • przygotowuj rozgrzewające napoje z jej dodatkiem (np. gotuj na wolnym ogniu przez 10 min 1L wody z dodatkiem 2 łyżeczek kurkumy, 1 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczki kardamonu. Przed wypiciem można wzbogacić smak mlekiem i miodem. To idealny napój na infekcje).

Ciekawostki

Kurkuma zyskuje na swoich wartościach jeśli serwujemy ją z dodatkiem pieprzu. Gotowanie kurkumy podnosi jej właściwości - dlatego przygotowując napoje z jej dodatkiem warto je przez chwilę pogotować na wolnym ogniu. Na bolące miejsca możesz nakładać pastę z kurkumy (woda + kurkuma). Kurkumę mogą przyjmować dzieci i kobiety w ciąży. Badania dowodzą, że kurkuma może stanowić świetny zamiennik ibupromu lub aspiryny (działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi).

Miłość nieszczęśliwa oraz fatalna w literaturze

Nieszczęśliwa miłośćChciałbym przedstawić kilka przypadków osób, które się nieszczęśliwie zakochały lub ich miłość okazała się fatalna. Temat ten jest

Sztuczne słodziki a problemy z fenyloalaniną

Sztuczne słodzikiTrzymanie zdrowej diety w tych czasach staje się coraz trudniejsze, pomimo tego, że powstaje całe multum sklepów ze zdrową żywnością. Mamy pełno

Komórki macierzyste. Recepta na dłuższe życie

Komórki macierzyste O komórkach macierzystych mówi się niemało. Temat ten pojawia się zarówno w aspekcie pozytyw